Schabowy to u nas w PL sztandarowa pozycja na weekendowy obiad. W niedzielę koło południa w większości polskich domów słychać rytmiczne odgłosy tłuczenia kotleta. Klasyczny schabowy to panierka, smalec i typowe dodatki, ziemniaki i zasmażana kapusta. Ale można schabowego zjeść inaczej, równie smacznie, a przy użyciu z minimalnej ilości tłuszczu.
Kotlety schabowe z pieczonymi warzywami
Składniki na 4-6 porcji
6 kotletów schabowych o grubości 2 cm
3 marchewki
5-6 średniej wielkości ziemniaków
duża cebula
por
pietruszka
seler
3 ząbki czosnku
rozmaryn, sól, pieprz, ostra papryka
łyżka oliwy
Wszystkie warzywa umyć, pokroić na mniejsze części. Ziemniaki w ósemki, marchewkę, pietruszkę w słupki, selera, pora i cebulę w plastry. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy piec warzywa, dokładnie wymieszać aby przyprawy oblepiły wszystkie kawałki. Dodać czosnek i rozmaryn. Piec około 45-60 minut (aż warzywa będą miękkie i będą miały złotobrązowy kolor) w 180 stopniach C.
Kotlety najlepiej przygotować pod koniec czasu pieczenia warzyw. Mięso delikatnie rozbić. Doprawić mieszanką przypraw. Rozgrzać oliwę, smażyć kotlety 3- 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe kotlety przełożyć do naczynia z warzywami na około 5-8 minut, żeby doszły. Schabowy gotowy. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz