czwartek, 29 listopada 2012

Czekoladowe muffinki z polewą krówkową


W całym domu pachnie czekoladą. W całym domu pachnie krówkami. Co 5 minut pielgrzymki do kuchni i poganianie piekarnika, żeby to było już. A jak już się upieką, to w mgnieniu oka znikają. Prawdziwa bomba.:)






Czekoladowe muffinki z polewą krówkow

Składniki;

300 g mąki
160 g cukru
150 g masła
150 ml mleka
150 g czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
100 g czekolady

10 krówek
1/2 szklanki śmietanki kremówki



Mleko, masło, cukier, czekoladę i kakao powoli razem rozpuszczamy. Studzimy. Wbijamy żółtka, pianę ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z czekoladową masą. Na końcu dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Ciastem napełniamy formę do muffinów lub papilotki, do 3/4 wysokości (średnio 12 foremek) i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
Krówki rozpuszczamy w śmietance. Gotowe muffinki polewamy krówkową polewą. Pyszne!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz