piątek, 16 listopada 2012

Ciasteczka owsiane z bakaliami

No tak. Bardzo słodko mi się tutaj ostatnio zrobiło. Ale cóż taka pora, słońca coraz mniej, szaro, zimno... Zima już za progiem. Brrrr...Trzeba się jakoś ratować.A nic tak nie poprawia nastroju jak ciacho. :)
A ciacho będzie podwójnie dobre. Nie tylko dobre, bo dobre, ale też, prawie Dietetyczne :) i zdrowe. Wiadomo otręby, płatki owsiane, rodzynki. Jedyny minus to masło... Ale czy to na pewno minus.
Ja uważam, że wszystko co ma w sobie masło jest lepsze.
Moje ciasteczka owsiane to wariacja przepisu Nigelli Lawson na podobne ciasteczka.
Pewnie się powtarzam, ale przepis jest banalnie prosty, każdy może zrobić sobie takie cuda.


Ciasteczka owsiane z bakaliami

Składniki;

kostka masła
1/2 szklanki mleka
szklanka mąki
1/2 szklanki otrąb pszennych
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
jabłko
rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, migdały, skórka pomarańczowa
ewentualnie 1/2 szklanki cukru, jeśli mają być słodsze


Masło rozpuścić w mleku (można dodać cukier). Mąkę wymieszać z płatkami, otrębami, bakaliami.
Partiami łączyć z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Ja dodaję też starte jabłko, wtedy ciasteczka nie są takie suche. Masa jest dosyć luźna i tłusta, nie należy niczego do niej dosypywać, bo wtedy ciastka po upieczeniu rozpadną się, albo będą zbyt kruche. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, wtedy nie będą się przyklejać i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Gotowe :)






3 komentarze:

  1. czym mozna zastapis otreby pszenne?albo ominac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć podwójnej ilości płatków owsianych, albo dodać musli. ja często tak robię. :)

      Usuń
  2. upieklam :) jakos inaczej wygladaly ale byly pyszne!dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń