sobota, 10 listopada 2012

Makaron z tuńczykiem, rukolą i pomidorami.

Tuńczyk to jedna z największych i najszybciej pływających ryb morskich. Należy do grupy ryb okoniokształtnych, z rodziny makrelowatych. Można go spotkać w wodach Atlantyku, Pacyfiku, a także w Morzu Śródziemnym. Najpowszechniejsze są cztery gatunki tuńczyka: błękitnopłetwy, długopłetwy, opastun i bonito. Pierwszy z nich jest największy. Dorosłe osobniki mogą mieć nawet 4 metry długości i ważyć ponad 700 kilogramów. Ma również najsmaczniejsze i najbardziej cenione mięso. Tuńczyk podawany i jedzony może być na wiele sposobów - wędzony, konserwowy, marynowany lub surowy (np. w sushi). I w tej ostatniej postaci jest najzdrowszy. *

Dziś tuńczyk będzie ekspresowo.


Makaron z tuńczykiem, rukolą i pomidorami.

Składniki na 2 porcje

250 g tuńczyka (z puszki w oleju lub sosie własnym)
200 g makaronu
łyżka oliwy
pomidor
2 garści rukoli
natka pietruszki
sól, pieprz




Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pomidora pokroić w drobną kostkę, wymieszać z tuńczykiem, natką pietruszki. Doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem i rukolą. Polać oliwą. Ekspresowo! :)











*zdrowie.gazeta.pl 

1 komentarz:

  1. Przepis wygląda zachęcająco :) Spróbuję go w swojej kuchni.
    Pozdrawiam!

    www.kuchnia-babci-broni.blogspot.dk

    OdpowiedzUsuń