środa, 28 listopada 2012

Tortilla z kurczakiem

Tortilla to rodzaj płaskiego pszennego placka (w kuchni meksykańskiej, bo w kuchni hiszpańskiej to już zupełnie coś innego) stosowanego jako baza do innych potraw lub jako pieczywo. I standardowo, będzie to danie proste  i w miarę szybkie. Nawet "Kuń" to zrobi. W sam raz na szybki obiad albo kolację. Robimy!







Tortilla z kurczakiem + 3 sosy


Składniki

Tortille; 

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka bardzo gorącej wody
3 łyżki smalcu
1/2 łyżeczki soli


Salsa pomidorowa:                                                 Guacamole; 

 2 pomidory                                                          2 awokado
 1/2 cebuli                                                             2 łyżki soku z limonki
 1/2 chili                                                                ząbek czosnku
 ząbek czosnku                                                       1/2 małej cebulki
 2 łyżki kolendry lub pietruszki                                 1/2 chili
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sos czosnkowy;                                                      Dodatki:
                                      
 kubeczek jogurtu naturalnego                                 2 kotlety z piersi kurczaka
 1 łyżka majonezu                                                    sałata
 2-3 ząbki czosnku                                                 ogórek
 sól, pieprz                                                            cebula
                                                                            pomidor




Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Smalec rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać z mąką, wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny. Ciasto podzielić na około 12 części. Rozwałkować na cienkie placki.
Rozgrzać  suchą patelnię. Smażyć placki po około pół minuty z każdej strony.

Guacamole; Awokado rozgnieść widelcem. Cebulkę i chili pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z awokado i sokiem z limonki. 

Salsa pomidorowa; warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawami, oliwą i sokiem z limonki.

Sos czosnkowy; czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem i majonezem. Doprawić.

Gotowe placki posmarować sosem czosnkowym, układać kawałki warzyw i kurczaka. Zawinąć do środka w rulon. Można jeść od razu, albo podpiec na patelni lub w piekarniku. Ale po co czekać:)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz