Po tych wszystkich słodkościach pora zjeść coś konkretnego. Pora na mięso!
Zapachnie nam dziś kuchnią wschodnią. Dzisiaj gotujemy kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki 4-5 osób;
2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
1 duża marchewka
puszka ananasa (zachować syrop)
kilka liści kapusty pekińskiej
kilka marynowanych grzybów mun
2 łyżki przyprawy chińskiej
3 łyżki keczupu
2 łyżki octu jabłkowego
odrobina oliwy
szklanka ryżu
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, kurczaka, kapustę pekińską i marchewkę (pokrojoną w słupki, albo startą na tarce o dużych oczkach). Smażyć 5-8 minut. Grzyby mun i ananasa pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Dusić przez chwilę. Syrop z ananasa wymieszać z keczupem i octem. Wymieszać z mięsem i warzywami. Dusić, aż warzywa będą prawie miękkie. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać osobno, albo wymieszać z kurczakiem.
Ja wymieszałam. Połączył się z sosem i nie był suchy. Warto było:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz