Spaghetti to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Najbardziej znany w Polsce to bolognese.
Spaghetti - Ragù di carne alla bolognese, to sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z bardzo drobno krojonych wielu rodzajów mięs, kiełbas, boczku, pomidorów, marchewki, pietruszki, oliwy i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Minimum dwie godziny, a najlepiej cztery.
Dzisiaj pokażę jak przygotować prostszą, przyspieszoną wersję sosu bolognese. Jest gotowa w pół godziny.
Składniki na 4-6 porcji
3-4 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego
sól, pieprz
świeża bazylia
1-2 łyżki oliwy
Cebulę kroimy w piórka, smażymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż się zeszkli. Mięso mieszamy z przyprawami. Dodajemy do cebulki i smażymy aż się delikatnie obsmaży. Robię to zwykle 5-8 minut. Pomidory miksujemy razem z bazylią. Można je pokroić w kostkę a bazylię porwać na mniejsze kawałki.
Łączymy z mięsem i cebulką. (Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać pół szklanki wody.) Gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Sos ma bulgotać a nie wrzeć, wtedy się nie przypali.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy (nie będzie się wtedy sklejał). Gotujemy tyle, ile jest napisane na opakowaniu.
Ugotowany makaron polewany gotowym sosem i posypujemy tartym parmezanem. Ewentualnie dowolnym żółtym serem. Delicious!
no właśnie nie "dowolnym żółtym serem" - to takie typowe w Polsce. "Posypmy startą Gołdą!" Kto nie zacznie jadać pasty z parmezanem albo chociaż podobną namiastką, nie wie na czym polega magia włoskiego jedzenia...
OdpowiedzUsuńnapisałam, że "dowolnym" bo nie każdy musi mieć akurat parmezan w domu.:)
OdpowiedzUsuń