sobota, 27 października 2012

Pizza ekspresowa

Pizza, tej Pani nie trzeba przedstawiać.
Ekspresowa, bo w 15 minut.

Ciasto;

600 ml mąki
300 ml wody
30 g drożdży
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Drożdże, cukier rozpuścić w bardzo ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Dodać 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aż drożdże zaczną pracować (spienią się).
 Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą. Wlać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut, aż będzie miało gładką, elastyczną konsystencję. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.


Sos pomidorowy;

puszka pomidorów ( ewentualnie świeże pomidory zmiksowane z łyżką koncentratu)
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier
bazylia, oregano

Czosnek przecisnąć prze praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami.


Dodatki;

W zasadzie co kto lubi,

2 kulki mozzarelli
1 papryka
1 pomidor
1/2 cebuli
kilka pieczarek
garść oliwek
suszone pomidory
50 g szynki
bazylia


Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa średniej wielkości placki (około 30- 35 cm). Przełożyć na blachę. Posmarować sosem, poukładać dodatki. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C.
Pizzę piec około 15 minut, do momentu zarumienienia spodu i boków.








2 komentarze: