wtorek, 9 października 2012

Flarn (tarta z płatków owsianych) z gruszką, szpinakiem i serem pleśniowym

Tarta to jeden z najprostszych wypieków. Najbardziej popularna jest we Francji. Jest to bardzo proste, kruche ciasto, które można łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami. Nadzienie może być słodkie np. z owoców albo słone np. z grzybami, warzywami lub mięsem.

Flarn to rodzaj tarty z płatków owsianych. Najbardziej popularny jest w Szwecji. Jest to ciasto w proporcjach pół na pół (mąka, płatki owsiane). Jest bardziej kruche i delikatne od tradycyjnego "kruchego".
Sekretem udanego ciasta jest bardzo krótkie wyrabianie i bardzo zimna woda.Wodę dolewa się po troszeczku, aż ciasto będzie można uformować w kulę. Gotowe ciasto musi odpocząć, trzeba je koniecznie schłodzić.

Dziś pokażę mój pierwszy przepis. Będzie to prosty flarn z gruszką, szpinakiem i serem pleśniowym.

Składniki na 6-8 porcji

Ciasto:
150 ml płatków owsianych
150 ml maki pszennej
125 g masła lub margaryny (połowę tłuszczu można zastąpić 70 ml zimnego purée ziemniaczanego lub serka homogenizowanego)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie:
1/2 kg świeżego szpinaku
duża gruszka
100 g sera Lazur
120 g sera camembert (wybrałam z kolorowym pieprzem)
3 jajka
100 ml śmietany
sól, pieprz, rozmaryn


Płatki owsiane, mąkę, sól i masło wyrabiamy mikserem, nakładką z nożykiem. Dodajemy stopniowo wodę,  do momentu gdy ciasto zacznie się formować. Zagniecione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowane masłem naczynie do tarty  (średnica ok. 25 cm).
Obciążamy ciasto fasolą, orzechami laskowymi (nie wybrzuszy się podczas pieczenia) i wstawiamy do pieczenia na 15 minut.

Szpinak opłukać, usunąć łodygi, włożyć na suchą patelnię i dusić 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć nadmiar wody, posiekać, doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać rozdrobnione sery, rozmaryn, sól i pieprz. Gruszki pokroić w półplasterki. Masę jajeczną wlać na podpieczony spód, ułożyć szpinak i gruszki. Piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do momentu aż masa zastygnie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz