piątek, 22 marca 2013

Pizza Caprese


Pizza Caprese inspirowana jest włoską sałatką o tej samej nazwie. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów i mozzarelli. Układa się je na przemian, polewa oliwą z oliwek i posypuje świeżo zmielonym czarnym pieprzem i bazylią. Kolory sałatki nawiązują do kolorów włoskiej flagi. Można więc powiedzieć, że pizza caprese jest podwójnie włoska. :)

Niewielka ilość składników, krótki  i nieskomplikowany sposób przygotowania umożliwia wykonanie tego "cudu" nawet niedoświadczonemu kucharzowi. 

Do dzieła! :)





Składniki:

250 g mąki pszennej
15 g drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
łyżka oliwy
łyżeczka soli
puszka pomidorów w sosie
łyżka suszonej bazylia
sól, pieprz, cukier
kulka mozzarelli
pomidory
świeża bazylia

Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5- 10 minut aż rozczyn zacznie się pienić. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę i drożdże. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Uformować z ciasta kulę i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Pomidory przełożyć do rondla, dodać przyprawy i gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3 części i rozwałkować na cienkie placki. Zostawić na pól godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 250-260 stopni.
Blachy nasmarować oliwą i przełożyć na nie placki. Każdy placek posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli. Piec 10-12 minut. Jeśli ciasto będzie grubsze można wydłużyć czas pieczenia do 20 minut. Na upieczonych pizzach poukładać plastry pomidorów i posypać bazylią. Podawać z czosnkową oliwą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz