poniedziałek, 17 czerwca 2013

Makaron z serem, czyli jak odkryłam Amerykę.

Makaron z serem to jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań. Pojawia się prawie w każdym amerykańskim serialu równie często jak czerwone, plastikowe kubki na piwo. Dwie sztandarowe pozycje każdej szanującej się imprezy. No chyba nie ma prostszego dania, i chyba każdy kuchcik, z wyjątkiem pewnej zdesperowanej pani domu, jest w stanie to ugotować. Może nie jest to powalająco smaczne danie, ale raz na jakiś czas można posmakować Ameryki. A, żeby nie było tak bardzo "hamerykańsko" mam też polski akcent. Właściwie to siedem polskich akcentów.:) Moje najnowsze odkrycie. Cydr made in Poland. Bardzo przyjemy. Oj bardzo :)










Składniki:

200 g makaronu
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
szklanka mleka
szklanka tartego żółtego, ostrego sera
100 g Lazura
sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Makaron ugotować według wytycznych z opakowania. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę. Lekko zarumienić. Wlać mleko, dokładnie rozmieszać. Zagotować. Dodać stopniowo oba sery, mieszać aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać z makaronem.
Enjoy Your Meal. :)









3 komentarze:

  1. Od soboty to mój codzienny obiad. Makaron z Lidla, single cream z Tesco, Blue Stilton i tani cydr. Wszystko robię w jednym garnku (poza cydrem), więc i zmywania jest mało. Początki na obczyźnie nie są łatwe, ale nie znaczy że nie mogą być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka .. mleko ? popraw opis =.=

    OdpowiedzUsuń
  3. "Macaroni and Cheese" - tak sie to nazywa. Popularne danie "biednyc" ludzi. Aby naprawde dobrze smakowalo po wymieszaniu makaronu z sosem (nie gotowac z serem, bo sie zwarzy) przelozyc do naczynia zaroodpornego, posypac grubo tarta bulka, polozyc kilka kawalkow masla, przykryc, zapiec 200 C ok 30 min ( az zacznie babelkowac), odkryc zarumienic na "skorupke" i ... smacznego!

    OdpowiedzUsuń