piątek, 14 czerwca 2013

Grillowana pierś z kurczaka, szpinak i młode ziemniaki


Jako, że wiosna nas nie rozpieszczała w tym roku, deszcz lał w prawie każdy weekend, nie było okazji nacieszyć się grillem. Bo co to za radość grillować w kurtce, biegiem zjadać swoją kiełbasę i uciekać do domu, bo zimno i na głowę pada. Ale pogoda się w końcu poprawiła można wreszcie zaszaleć.
Dziś pierś z kurczaka marynowana w jogurcie greckim z cytryną i rozmarynem. Do tego młode ziemniaki.
I sałata z młodego szpinaku. Grillujemy?








Składniki;

jogurt grecki
cytryna
rozmaryn
sól, pieprz

2 piersi z kurczaka
młode ziemniaki
duża garść szpinaku
czerwona cebula
pomidor
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
ziarna słonecznika


Jogurt, otartą skórkę i sok z cytryny, gałązkę rozmarynu, sól i pieprz dokładnie mieszamy. W mieszance marynujemy kurczaka. Minimum pół godziny, im dłużej tym lepiej. Ziemniaki myjemy i gotujemy. Szpinak płuczemy, osuszamy, dodajemy pokrojoną cebulę i pomidora. Słonecznik prażymy. Ocet mieszamy z oliwą, dodajemy parę kropel soku z cytryny. Skrapiamy sosem sałatę i posypujemy słonecznikiem.
pierś grillujemy 3-5 minut z każdej strony. Lekki obiad gotowy! Smacznegoo!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz