niedziela, 12 maja 2013

Szparagi na maśle





Szparagi pochodzą z Egiptu. Były tam uprawiane już 5000 lat temu. Jest to roślina wieloletnia, może owocować nawet przez 25 lat. Najbardziej popularne są szparagi białe i zielone, ale istnieje też odmiana o fioletowej barwie, ale mało u nas dostępna. Białe szparagi uprawiane są w wałach ziemnych, usypywanych nad podziemnymi karpami roślin. Odmiana ta ścinana jest pod ziemią, gdy tylko na powierzchni pojawią się ich wypustki. Zielone szparagi rosną nad ziemią i dlatego też są łatwiejsze w uprawie. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe i niskokaloryczne, 100 g szparagów to tylko 20 kalorii. Zawierają bardzo dużo witamin E, B i C, wapń oraz dużo karotenoidów.
U nas sezon na szparagi w pełni. Dostępne prawie na każdym straganie. Kupiłam pierwszą wiązkę i ogarnęło mnie szparagowe szaleństwo. Przez kilka dni jedliśmy szparagi pod różnymi postaciami. Na początek szparagi na maśle, jako że najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze. :)





Szparagi na maśle

składniki;
szparagi
masło
mały ząbek czosnku
cytryna
sól, pieprz


Szparagi delikatnie obieramy do 1/3 wysokości, odcinamy zdrewniały koniec, płuczemy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Wrzucamy szparagi. W zależności od ich grubości i świeżości dusimy od 2- 10 minut. Doprawiamy do smaku. Gotowe szparagi skrapiamy sokiem z cytryny. Tym razem jedliśmy je z jajkiem sadzonym i grzankami. Były pyszne. :)













1 komentarz: