poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Aglio e olio

Spaghetti aglio e olio to tradycyjny włoski makaron, pochodzący z Abruzji. Podstawowy przepis na sos do tego makaronu składa się z czosnku i oliwy, ale często dodaje się do niego płatki suszonego, czerwonego chili, żeby "podkręcić" smak. Doskonały przepis dla początkującego kucharza. Dziś zrobiłam aglio e olio z zielonym, szpinakowym makaronem. Dodałam też trochę rukoli i pomidorów, dla dekoracji i koloru. Pycha!








Aglio e olio

Składniki;

makaron
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki chili w płatkach
oliwa
rukola i pomidor do dekoracji



Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Można też zrobić makaron samodzielnie. Wystarczy zmodyfikować przepis na pomarańczowy makaron i zamiast koncentratu pomidorowego dodać zmiksowany mrożony szpinak. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do rondla wlać oliwę i dodać do niej chili i czosnek. Chwilę smażyć, tak, żeby czosnek i płatki się nie spaliły. Dodać ugotowany makaron i 2 łyżki wody po gotowaniu makaronu. Dokładnie wymieszać. Posypać natka pietruszki, albo rukolą. I jest. gotowe. Można jeść.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz